47. Vízrakéta 2.0 (4. rész)

Előző posztban: Vízrakéta 2.0 (3. rész)

Folytassuk!

(e) Festés

Következhet a festés komplettírozása. Hosszú, hengeres tárgyról lévén szó, célszerű olyan – a bandázsolásnál és az abroncsolásnál használthoz hasonló – tartószerkezet, mely lehetővé teszi a rakétatest befogását és forgatását. a Mivel festést amúgy is szabadban ajánlott végezni, ezért földbe verhető karót célszerű használni. A fejrész vízszintes átfúrását követően a lyukon csavarorsó fűzhető át, majd anyákkal rögzítendő. A rakétatest az átfúrt kupakokkal helyezhető a tartószerkezetre.

Hosszabb csavarorsó azért szükséges, hogy elférjen a rakétatest menetes szájainak lefestés elleni takarása (mint alább látható lesz).

Természetesen a rakétatest mindkét végéhez egy-egy ilyen tartószerkezet szükséges.

IMG 1668m
Tartószerkezet rakétatest festéséhez

A csavarorsós kialakítás előnye, hogy a fa cölöpök leverése után is rugalmas lehetőséget biztosít a festendő rakétatest felhelyezésére és rögzítésére, mivel a csavaranyák a csavarorsón széles mérethatárok közötti mozgathatóságával a csavarorsó pozíciója is rugalmasan változtatható.

IMG 1669m
A rakétatest a tartószerkezetre való felhelyezés előtt

IMG 1670m
A rakétatest a tartószerkezetre való felhelyezés után

A festés előtt célszerű a festendő felületek acetonos zsírtalanítása.

IMG 1672m
A festendő felületek acetonos zsírtalanítása

A rakétatest egyes részeit (pl. fúvóka) nem célszerű/szükséges lefesteni. Ezen részeket a festés előtt célszerű letakarni. A takarást egyrészt olyan szorosan célszerű kialakítani, hogy a festékspray ne tudjon bejutni a rakétatest és a takarás közé, mert így a festett és festetlen rész határa csúnya lesz… Másrészt a takarást rögzíteni is szükséges, hogy a festés alatti forgatáskor se mozduljon el.

IMG 1673m
Fúvóka festés előtti takarása

A festék megfolyás megelőzése érdekében a festéket csekély adagokban, a sprayt folyamatosan mozgatva, a rakétatestet forgatva, több vékony rétegben célszerű fújni.

Figyelem! A festés előtt a szélirány és erősség meghatározandó! Úgy helyezkedjünk, hogy a szél a hátunk mögül fújjon! Továbbá semmi olyan ne legyen szélirányban, melynek a festék árthat…

IMG 1707m
A rakétatest festése festék spay-vel

A rakétatest mellett a rakétafej egyes elemei is festendők. A magam gyakorlata szerint az ejtőernyőtartó részt és a fejrész rakétatesthez való illesztésének helyét az illesztésre, ill. a hajtogatott ejtőernyőre való ráláthatóság érdekében nem festem.

IMG 1728m
Rakétafej alkatrészek festése

A festést követően a takarások leszedése előtt kellő időt kell hagyni a festék teljes száradására. A takarások túl korai leszedése esetén a festési határok csúnyák lesznek, ill. a festett felületeken nyoma marad az ujjlenyomatoknak…

IMG 1732m
A takarás leszedése a rakétatest fejrész felöli…

IMG 1735m
…és fúvóka felöli végéről

Következő poszt: Vízrakéta 2.0 (5. rész)