9. Első saját vízrakétád. Könnyen, gyorsan. (6. rész)

Az előző öt posztban tudnivalók az „üzemanyag” tartály, a fúvóka, a vezérsík, a rakétafej kialakításáról, az „üzemanyagról”, a sűrített levegő előállításáról és rakétába juttatásáról. Folytassuk.

(3) Kilövés. Nyomáspróba

Nyomáspróba: lehetséges – és szükséges! – óvintézkedés a palack túlfújás miatti robbanásszerű széthasadásának megelőzésére.

Nyomáspróba végzése: levegőnyomás mérésével.

Célszerű eszköz: nyomásmérős pumpa.

IMG 5344m
Egy lehetséges
nyomásmérős pumpa

Tudnivalók a nyomáspróbához:

a.    A palack min. 5 m távolságra legyen a pumpától – azaz tőled (és mindenki mástól)!

b.    a palack közelébe ne engedj senkit!

c.    a palack legyen tele vízzel!

Fontos!
Nyomáspróba esetére az 1/3-2/3 víz/levegő arány nem érvényes!
Oka: a palack esetleges robbanásszerű széthasadásakor a palackban lévő levegő nagy csattanással járó – fülsérülést is okozható! – lokális hangrobbanás okoz!
 A víz esetén a hanghatás kisebb.

d.    a nyomáspróbát egyrészt végezheted a palack robbanásszerű széthasadásig. Hátrány: a palack tönkremegy. Előny: megtudod, hogy a határ tényleg hol van…

e.    a nyomáspróbát másrészt végezheted a palack épség megőrzése mellett is. Előny: a palack ép marad. Hátrány: a palack lehetőségeit nem használod ki teljesen…

Fontos!
A nyomáspróbát a) messziről, b) vízzel teljesen megtöltött palackkal, c) nyomásmérés mellett, d) lefúvatási lehetőséggel és e) védőszemüveget és füldugót használva végezz!

A lefúvatási lehetőség szerepe: a sikeres nyomáspróba után, vagy bármely rendellenesség (pl. szivárgás, szokatlan zaj) esetén tudj nyomásmentesíteni.

A lefúvatás legegyszerűbb módja: kerékpárpumpa szelepcsatlakozójával.

IMG 5347m
A kerékpárpumpa szelepcsatlakozója

A lefúvatáshoz a csővéget a szelepcsatlakozóval szorosan összefogva óvatosan elkezded nyitni a kerékpárpumpa szelepcsatlakozóját. A szelepcsatlakozóval óvatosan nyomva tartod a kerékpár szelep tűjét (csakúgy, mint a túlfújt kerékpár gumi nyomáscsökkentésekor), ezzel utat engedsz a leeresztendő sűrített levegőnek.

A fenti figyelmeztetések ijesztők lehetnek…
Ugyanakkor a sikeres nyomáspróbával bizonyosodhatsz meg arról, hogy a vízrakétád – kellő gondossággal használva – a későbbiekben nem hordoz extra kockázatot.
Ez főleg a gyerekek körében történő használat esetén alapvető biztonsági előfeltétel!

Következő poszt: Vízrakéta kilövése. Indítóállvány