19. PET palackok ragasztásának lépései (1. rész)

Előző posztban: a polietilén (PET) ragasztás lehetőségei, az összeragasztandó PET palackok illesztése.

Folytassuk!

A PET ragasztásra alkalmas két ragasztót is bemutattam. A rakétatest Sikaflex-11 FC ragasztóval való elkészítésére az interneten több példa is található. Ugyanakkor alig találtam példát Loctite 406 alkalmazására. Az általam kitalált módon pláne nem... Így a palackok összeragasztását az alábbiakban a Loctite 406 általam kitalált alkalmazásával mutatom be, két palackból álló rakétamodul elkészítése kapcsán.

A nehezen ragasztható PET palack – drága Loctite 406-tal való sikeres nyomásálló – ragasztása fegyelmezett, gondos munkát és technológiát kíván.

A ragasztás lépései:

(a) Felirat papír/fólia leszedése PET palackról

A palack felirati papír/fólia a jelölést, a vágást, a ragasztást akadályozza, ezért pengével leszedendő.

A palackon pengével végzett munkát fokozott gondossággal végezd,
mert a pengével palackon okozott bármely sérülés
a palack nyomásállóságát lényegesen csökkenti!

IMG 5589m
A palack felirat pengével való leszedése

(b) Papírt/fóliát rögzítő ragasztó maradékának eltávolítása

A palack felirati papírt/fóliát a gyártók többnyire makacs, nehezen eltávolítható „ragaccsal” rögzítik. Ennek maradványait először lehetőség szerint le kell vakarni.

A ragasztó palackról való eltávolításához sohase alkalmazz kést,
vagy egyéb fém eszközt!

Helyette fa, esetleg műanyag eszközt használj!

Levakarás után a visszamaradt ragacs maradványok eltávolítása pl. olíva olajjal átitatott törlőkendővel való többszöri, intenzív dörzsöléssel lehetséges. Az olívás felület utána áttörlendő, mert a felületen maradó olaj a ragasztás sikerére nézve nagy kockázat…

IMG 5594m
A "r
agacs” eltávolítása olívaolajjal

(c) Vágási hely(ek) bejelölése

A PET felületen való jelölés alkoholos filctollal.

Lehetőségek a körkörös vágási helyek egyszerű jelölésére palackon:

IMG 5602m
„Galléros” jelölés
A palackot papírcsíkkal körbe tekerve jelölés a csík szélét használva

IMG 5600m
„Forgatásos” jelölés
A filctoll kívánt magasságban való megtámasztása után jelölés palack forgatásával 

Megjegyzés: Kétpalackos modul esetén a palackok talpainál kell jelölni, majd vágni. A jelölés helye az illesztési mód függvénye.

Sikaflex-11 FC-vel való ragasztás esetén mindkét palack talpa azonos módon jelölendő.

„©” Az előző poszt szerinti „csepegtetős, kapilláris” ragasztási technikához a ragasztandó felületeket a ragasztás előtt szorítva egymásra kell illeszteni. Ehhez az egyik palacktalp célszerű jelölése alábbi képen látható. A másik palack a fenti kép szerint jelölendő.

IMG 5606m
Az egyik palacktalp jelölése a „csepegtetős, kapilláris” ragasztáshoz

(d) Illesztendő felületek felcsiszolása

A PET palackok felülete sima, így a ragasztó kevésbé fogja. Az illesztendő felületeket célszerű csiszolópapírral felcsiszolni, érdesíteni. Viszont egy túl durvaszemcsés csiszolópapír használata kerülendő.

Megjegyzés: A szemcseméret a csiszolópapírok hátoldalára nyomtatva. Pl. P240 (a szám minél nagyobb, a csiszolópapír szemcseméret annál kisebb, azaz a csiszolás utáni felület annál inkább alkalmas a ragasztó kapilláris hatásra történő szétterüléséhez).

(e) Illesztendő felületek portalanítása

A csiszolás után visszamaradó por a ragasztást gyengíti, ezért tiszta, száraz törlőkendővel eltávolítandó.

(f) Palack kiürítés, kimosás, szárítás

A szénsavas üdítőitalok PET palackjai esetében az előző lépéseket célszerű tele palackokon végezni. Az üdítőben lévő széndioxid (CO2) a palackok felületét feszessé teszi, így könnyebb dolgozni velük.

A kimosás, szárítás is célszerű, mert a ragadó, nedves palack nehezíti a következő lépéseket.

(g) Vágás

Célszerű először a jelölés mellett pengével az „elővágás” végzése. Oka: a PET palack felületén a penge mozgása nehezen kontrollálható, megcsúszhat, így a palackba akaratlanul belevághatsz. Jelölésnél való pontos vágást célszerűen az „elővágás” után, ollóval végezd.

IMG 5625m
A pengével elővágott palack pontosító vágása ollóval

Megjegyzés: „Csepegtetős, kapilláris” ragasztási technika esetén a hullámvonalban jelölt talpú palack vágása kicsit bonyolultabb, mivel a PET palack talpa jóval vastagabb, mint a palástja. A PET palack talpat sem penge, sem olló nem vágja.

„©” Megoldás: vágás a PET olvasztásával. Pl. az ún. tűpáka hegye kellően forró a PET palack vastag talpának megolvasztásához.

IMG 5634m
PET palack vastag talpának olvasztásos vágása tűpákával

A PET palack olvasztásos vágásakor kevés,
de csípős gáz (füst) szabadulhat fel. Nem belélegezni!

Forró pákahegyre ügyelni, mert égési sérülést okozhat!

(h) Csak vágás után elérhető (belső) felületek felcsiszolása

A későbbi (j) pont szerinti illesztés esetén az egyik palack belseje is ragasztási felület. Ezt nyilván csak a vágás után lehet elérni (pl. felcsiszolni).

(i) Illesztendő felületek zsírtalanítása

A palack felületen maradó kosz, ragacs, jelölés, tisztítószer (pl. olíva olajos ragacs eltávolítás utáni) maradványok, de akár csak kéznyomok mind-mind gyengítik a ragasztás hatásfokát. Ezért az összeragasztandó felületek gondosan tisztítandók, zsírtalanítandók. Célszerű tisztítószer: aceton.

(j) Palackok összeillesztése

„©” A palackok általam kidolgozott geometriájú és módszerű ragasztásának célja a PET palackok légtömör egymáshoz ragasztása Loctite 406-tal.

A módszer egyik eleme az előző posztban leírt „csepegtetős, kapilláris” ragasztás. További fontos elem a ragasztás geometriája. A PET palackok esetében a légtömörség érdekében a ragasztásnak a palást mentén körkörösen és hézagmentesen kell létrejönnie. Ennek érdekében a palackszájjal lefelé fordított palack olvasztásos vágással hullámvonalban kivágott talpára felülről kell ráhúzni a másik palackot. Ezzel egyfajta körkörös „csatorna” jön létre. A később ismertetendő módon ebbe kerül becsepegtetésre a Loctite 406 ragasztó, amely a „csatornában” körkörösen szétterül, miközben az összeillesztett palackfelületek közé kapillárisan (is) beszivárog. Ott megkötve légtömör ragasztás jön létre.

A palackok alkalmas jelölése, vágása, majd összeillesztése mind azt szolgálják, hogy a körkörös és légtömör ragasztás a lehető legnagyobb biztonsággal létrejöjjön.

IMG 5640m
PET palackok összeillesztés előtt…

IMG 5643m
…és után

(k) Illesztendő felületek ragasztás előtti pozícionálása, egytengelyűség beállítása

A lehető legpontosabb forgásszimmetrikusság a rakétatest egyenes irányú repülésének egyik feltétele. Ennek érdekében az összeragasztandó palackok a ragasztás előtt egytengelyűsítendők. Ennek célszerű módja az előzetesen összeillesztett palackok sík felületen enyhe tenyérnyomás mellett történő görgetése.

IMG 5651m
Palackok egytengelyűségének görgetéses beállítása

A görgetéssel a palackok tengelyirányba „helyezkednek”. A palackok e pozícióban ideiglenesen rögzítendők.

IMG 5653m
Egytengelyűsített palackok ragasztás előtti ideiglenes rögzítése

Következő poszt: PET palackok ragasztásának lépései (2. rész) 

* Interneten elérhető megoldásoktól időnként kényszerből (pl. mert itthon beszerezhetetlen anyagra lett volna szükség), máskor meg saját elhatározásból (pl. mert adott mozzanatra szerintem jobb ötletem volt) eltértem. Ezeket félig-meddig tréfásan copyright karakterrel és "meghódítandó" ég kékjére utaló háttérszínnel jelölöm.