48. Vízrakéta 2.0 (5. rész)

Előző posztban: Vízrakéta 2.0 (4. rész).

Folytassuk!

Az alábbi ellenőrzések, tesztek elsőre feleslegesnek tűnnek. De bizonyosan nem így gondolja az, akinek a vízrakéta földbe csapódását pl. lemerült gombakku miatt ki nem nyíló ejtőernyő okozta. Vagy az, aki kilövés előtt a fedélzeti adatrögzítőt, vagy a kamerát elfelejtette beindítani. Vagy az, akinek valamely otthon felejtett alkatrész (pl. a nyomásálló rakétatestet záró kupak) miatt hiúsult már meg rakétakilövése…

A kilövési előkészületek, majd a közvetlenül kilövés előtti teendők, tesztek lépéseit célszerű ellenőrzési listán (checklist) összefoglalni.

(f) Kilövési előkészületek

A kilövési előkészületek keretében célszerű a kitelepüléshez előkészíteni az összes szükséges kelléket (pl. pumpa, tömlő, indítóállvány, víz).

Banális dolognak tűnik, de a pontos víz/levegő arány érdekében célszerű az adott rakéta űrtartalomhoz tartozó 1/3, 1/4 vízmennyiség előzetes kimérése és „palackozása”.

Az ejtőernyő hajtogatása szintén előkészületi teendő. Megjegyzendő, hogy az ejtőernyőt nem célszerű túl korán kis méretre összehajtogatni – pláne összehajtogatott állapotban tárolni –, mivel az így kialakuló gyűrődések esetleg akadályozhatják az ejtőernyő nyitását…

A tápellátást igénylő eszközöket célszerű feltölteni.

Akár volt előzetes feltöltés, akár nem, a tápellátást igénylő eszközök töltöttségi állapota a kilövés előtt mindenképpen ellenőrzendő.

(g) A kilövést közvetlenül megelőző helyszíni teendők, tesztek

Első teendő a szélirány meghatározása. Ennek – valamint a szél erejének – függvényében határozható meg a kilövés optimális helye.

Ellenőrzendő a lefúvató szelep zárt állapota. Ennek hiányában a vízfeltöltés, de főleg a nyomás alá helyezés sikertelen lesz.

Az „üzemanyag” betöltendő a rakétatestbe.

Légtömör módon felhelyezendő a rakétatest záró kupakja.

A rakétafej felhelyezendő a rakétatestre és rögzítendő.

A nyomás alá helyezés előtt bekapcsolandó az ejtőernyőnyitó szerkezet elektronikája, a repülési adatgyűjtő és a fedélzeti kamera. Rugómotoros ejtőernyőnyitás esetén a rugómotor felhúzandó és rögzítendő a kilövéskor kioldódó reteszhez.

A tápellátás még egyszer, utoljára ellenőrzendő. Erre (is) pl. kiválóan alkalmas a 27. fejezet szerinti modellkereső, melyet távirányítóról működtetve megbizonyosodhatunk a tápellátás és a vevőegység megfelelő működéséről.

A tényleges nyomás alá helyezés előtt ellenőrzendő, hogy a biztonsági feltételek adottak-e, azaz pl. nincs-e túl közel gyerek, avagy a szélirány/erősség nem változott-e jelentősen meg.

Következő poszt: Vízrakéta 2.0 (6. rész: 1. kilövés)