20. PET palackok ragasztásának lépései (2. rész)

Előző posztban: PET palack ragasztás első lépései.

Folytassuk!

(l) Rögzítő ragasztás (palackok palástja felöl)

A PET palackokat három helyen 1-1 csepp Loctite 406-tal célszerű egymáshoz rögzíteni, hogy a palackok egytengelyűsége a légtömörségi ragasztás folyamatában véletlenül se mozdulhasson el.

(m) Légtömörségi ragasztás (palackok belseje felöl)

A ragasztás legkritikusabb mozzanata. Ennek hibája a rakétatest készítés összes megelőző mozzanatát tönkre teheti.

Viszont a korábban ismertetett „csepegtetős, kapilláris” ragasztási technika gondos végrehajtása nagy esélyt ad a sikerre.

„©”* Ugyanakkor A PET palackok hossztengelyükben való összeragasztásakor a „csepegtetős, kapilláris” ragasztási technika egyenes következménye, hogy a posztban említett körkörös „csatorna” az összeragasztandó palackok belsejében (!) van. Emiatt a ragasztás csak szűk palacknyak felöl csepegtetve végezhető… Ehhez a palack célszerűen megdöntendő.

A palack irányban tartásához kupakból és lécdarabból pl. az alábbi segédeszköz készíthető:

IMG 5479m
Segédeszköz a PET palackok pozícionálásához ragasztáskor

A lécet rögzítve (pl. kisebb satuval) a ragasztáshoz optimális szögben palackok stabilan pozícionálhatók.

A függőlegeshez képesti optimális dőlési szög egy cérnán palackba lógatandó kis súllyal (pl. csavaranya) határozható meg.

IMG 5660m
Palackok „csepegtetős, kapilláris” ragasztás előtti pozicionálása

A ragasztó palacknyak felöli csepegtetése közben a palackok lassan forgatandók, hogy a ragasztó egyenletesen szétterüljön a körkörös „csatornában” (és onnan a kapilláris hatás révén beszivárogjon a ragasztandó felületek közé).

IMG 5665m
Palackok „csepegtetős, kapilláris” ragasztása Loctite 406 ragasztóval

A ragasztó fentiek szerinti hézagmentes „szétterítése” nyomán a palackok között légtömör ragasztás jön létre.

(n) Megerősítő ragasztás (palackok palástja felöl)

A légtömör ragasztás védelme, „tehermentesítése” érdekében a palackok 180°-os átforgatása („fejre állítása”) után a palackok külső illesztési vonala is körbe ragasztandó. A ragasztó beszivárog a perem alá és a palackok között másodlagos – de inkább mechanikailag, mint légtömörséget erősítő – ragasztási helyet képez.

Ennek révén a palack nyomás alá helyezésével jelentkező feszítő erő megoszlik a belső (légtömör) és a külső (megerősítő) ragasztás között.

Az alábbi képen piros keretben látható függőleges csíkok az előző pont szerinti légtömörségi ragasztáshoz végzett csepegtetés nyomai. Ezek alatt vízszintesen szétterülve látható a csepegtetés és a forgatás révén létrejött folyamatos ragasztási felület. A palackok légtömör összeillesztését e felület hivatott biztosítani.

Kék keretben a palackok palástja felöl végzett megerősítő ragasztás sávja látható.

IMG 5507m1
„Csepegtetős, kapilláris” ragasztás eredménye

(o) Kis nyomású közbenső ellenőrző nyomáspróba (esetleges tömítetlenség menet közbeni kiderítésére)

A további munka előtt egy esetleges durva légtömörségi hiba kiszűrésére érdemes kis nyomású közbenső ellenőrző nyomáspróbát végezni. Az ellenőrzés korlátozott nyomással (max. 3 bar) végzendő.

IMG 5667m
Összeragasztott palackok kis nyomású közbenső ellenőrző nyomáspróbára előkészítve
(A palack szájon a kupakba illesztett Gardena rendszerű csapelem, amely a Gardena rendszerű csavaros csőelembe csatlakozik, melyre tekert átfúrt zárókupakba a kerékpár szelep került beépítésre. Bővebben egy későbbi posztban.)

(p) Illesztési hely(ek) környékének ismételt felcsiszolása (ragasztó nyomok simítására, érdesítésére)

A légtömör ragasztási hely további „tehermentesítése” érdekében az (r) pont szerinti ragasztáshoz a külső illesztési hely környékén a palástot elő kell készíteni a tengelyirányú erősítő PET csíkok ragasztáshoz. Ehhez először óvatos csiszolással meg kell szüntetni az előző ragasztás során keletkezett kisebb egyenetlenségeket.

(q) Ragasztási terület ismételt portalanítása

A felcsiszolás nyomán keletkezett por eltávolítandó.

(r) Ragasztási terület ismételt zsírtalanítása

A maximális ragasztási hatásfok érdekében a ragasztási hely acetonnal ismét zsírtalanítandó.

(s) Tengelyirányú erősítő PET csíkok előkészítése

A tengelyirányú erősítő PET csíkok célszerűen a palackok saját anyagából készítendők. A palack palást kivágása után a csíkok a palást külső felületén alkoholos filccel feljelölendők.

IMG 5490m
Palack palást kivágása

Mivel az erősítő PET csíkok tengelyirányban kerülnek majd felragasztásra, ezért a csíkokat is úgy célszerű jelölni, hogy a görbületük merőleges legyen a hosszabbik oldalukra.

IMG 5494m
Kivágandó csíkok feljelölése

A csíkokat célszerűen csak felcsiszolás és acetonos zsírtalanítás után vágd ki. A vágás során az ujjlenyomat rákerülés megelőzésére célszerű cérnakesztyűt használnod.

(t) Tehermentesítő ragasztás: tengelyirányú erősítő PET csíkok ragasztása

Az előkészített erősítő PET csíkok tengelyirányban körben felragasztandók úgy, hogy a palackok külső illesztési vonalánál mindkét palackot kb. azonos távolságban takarják.

IMG 5669m
Tengelyirányú erősítő PET csíkok ragasztása

Következő poszt: PET palack nyomásállóság növelés elvi alapja és gyakorlati lehetőségei (1. rész)

* Interneten elérhető megoldásoktól időnként kényszerből (pl. mert itthon beszerezhetetlen anyagra lett volna szükség), máskor meg saját elhatározásból (pl. mert adott mozzanatra szerintem jobb ötletem volt) eltértem. Ezeket félig-meddig tréfásan copyright karakterrel és "meghódítandó" ég kékjére utaló háttérszínnel jelölöm.