46. Vízrakéta 2.0 (3. rész)

Előző posztban: Vízrakéta 2.0 (2. rész)

Folytassuk!

(d) Vezérsík

A vezérsík célszerű anyaga a modellező boltokban kapható üvegszál lap. Nem olcsó, viszont a vékony – így könnyű – lap is rendkívül szilárd. Kezdetben 1 mm-es vastagságú lapot használtam, de felesleges óvatosság volt, mivel a 0,5 mm-es lapból készülő vezérsík is kellően szilárd. Ráadásul a mérettől és geometriától függően akár 10 gr-mal is könnyebb… A 0,5 mm vastag üvegszál lap egy lehetséges beszerezhetősége ITT.

A drága, adott méretű üvegszál lap optimális kihasználása érdekében a vezérsík geometriája gondosan kiszerkesztendő.

IMG 6408m
A vezérsíkok anyagtakarékos kiszerkesztése

A vezérsík kialakítás másik fontos eleme: a rögzítő talp. Kis méretben kapható műanyag T-idom hiányában műanyag karnis sínből készíthető. A keskenyebb sínt csípőfogóval kétoldalról levágva a maradék részek síkba csiszolandók.

IMG 6496m
A vezérsík rögzítő talp kialakítása

A vezérsík lapok és talpak méretezését kivágásuk követi.

IMG 6498m
A kivágott, ragasztásra váró vezérsík elemek

A vezérsík elemek ragasztása is célszerűen Loctite 406 ragasztóval történhet. A ragasztást követően a talp felesleges részei levágandók, felcsiszolandók.

IMG 6563m
A kész vezérsíkok

IMG 6566m
Korábbi, 1 mm-es (sárga) és újabb, 0,5 mm-es (zöld) üvegszál lapból készült vezérsíkok. Az utóbbi mechanikai szilárdsága alig kisebb, miközben összességében csaknem 10 grammal könnyebb…

A befejező munkálatok egyike: a festés. Természetesen a rakéta festetlenül is röpképes, ugyanakkor az ég kékje mellett a világos színű rakéta nehezen látható. Ugyanakkor az élénk szín a földet érés utáni kereséskor is előnyös.

A színválasztás egyéni ízlés kérdése. Magam a pirosat választottam, mert előnyös mind a repülés alatt (ég világosához képest sötétebb), mind a leszállás után (jelentősen elüt a gyep, a bokrok, a fák zöld színétől).

Festésre spray-t érdemes használni. A megfolyás megelőzése festéket több, nagyon vékony rétegben érdemes fújni.

IMG 6569m
Felrakásra váró, de már pirosra festett vezérsíkok

Mint egyebek mellett a 30. posztban írtam, a vízrakéta stabil repülésének egyik alapvető feltétele a vezérsíkok precíz beállítása, rögzítése. A vezérsík rakéta hossztengellyel való minél pontosabb párhuzamossága az előfeltétele annak, hogy a rakéta ne kezdjen pl. forogni. A forgás a tolóerő egy részét felemészti, ennyivel csökkentve az elérhető magasságot.

IMG 6577m
A vezérsíkok rögzítése a rakétatesten

Következő poszt: Vízrakéta 2.0 (4. rész)