29. Vízrakéta költségei

Előző posztban: ejtőernyő.

Folytassuk!

A megelőző 28 posztban megosztottam az egyszerűbb, majd az igényesebb vízrakéta készítésének elvi és gyakorlati tudnivalóit. Látható, hogy a vízrakétázás kreatívitást, az újdonságokra való fogékonyságot kifejezetten igényli, egyben fejleszti.

Jogos kérdés: mindez mennyibe kerül?

Nos, attól függ…

Egyszerű, kisebb nyomást elviselni képes vízrakéta néhány száz forintból is készíthető.

Igényesebb, nagyobb nyomású, magasabbra/messzebbre repülni képes vízrakéta teste 6-9.000 Ft körüli összegbe kerül (elektronika, ejtőernyő nélkül).

„Fedélzeti” elektronika, távirányítás esetén bizony több tízezer forint többlet költséggel kellhet számolni...

Ki-ki megtalálhatja a korának, tudásának, elszántságának (és pénztárcájának) megfelelő bonyolultságú (és költségű) vízrakétát.

Lássuk a vízrakéta egyes összetevőinek és kapcsolódó eszközeinek (pl. indítóállvány, pumpa) nagyságrendi költségeit. Valóban csak nagyságrendek érzékeltetéséről lehet szó, hiszen a vízrakéta nem sorozatgyártott, fix árral rendelkező termék. Minden egyes vízrakéta egyedileg készül, így tényleges költsége is az adott konkrét rakétára felhasznált anyagok, eszközök függvénye.

Az alábbiakban három különböző bonyolultságú, kialakítású és teljesítményű vízrakéta (és kapcsolódó eszközök) nagyságrendi költségeit mutatom be.

(a) Első saját vízrakétád költsége

A 4-11. posztokban leírt első saját vízrakétád rakétatestjének és fejrészének legnagyobb tétele a Gardena rendszerű csapelem, mint fúvóka. A vízrakéta összességében kevesebb, mint 1.000 Ft-ból kihozható.

A 10. poszt (5) pont szerinti egyszerű kilövőállvány költsége 3.500 Ft körül van.

A legegyszerűbb kerékpárpumpa 1.000 Ft körüli áron kapható, de 2.000 Ft körül már nyomásmérővel ellátott változat is elérhető.

Azaz a kézből kilőhető vízrakéta mintegy 2.000 Ft-ból, míg az indítóállványról, néhány méter távolságból, nyomásmérős pumpával kilőhető vízrakéta mintegy 5.500 Ft-ból kihozható.

(b) LIFT üdítőital palackjaiból készült moduláris vízrakéta költsége

A kalkulációhoz feltételezett kialakítás: 3 modul, modulonként 2-2 PET palack, további PET palackokból fejrész, orrkúp, valamint a modulillesztések áramvonalas takarása. A modulok öntapadó üvegszálas hálóval bandázsolva és abroncsolva, valamint ezek felülete szupererős ragasztószalaggal áramvonalasítva. 1 mm-es üvegszál lapból készült vezérsík. PET ragasztás Loctite 406 ragasztóval.

A rakétatest összköltsége mintegy 5.000-5.500 Ft, melynek legnagyobb tételei: az üdítőitalok (a palackjaik miatt), az üvegszál háló (a bandázsoláshoz és az abroncsoláshoz), a szupererős ragasztószalag (az áramvonalasításhoz) és az üvegszál lapok (a vezérsíkhoz).

A sűrített levegő előállításához a nagyobb nyomásigény miatt már 12 V-os autókompresszor célszerű. Gyengébb minőségben 3.000 Ft-ért is elérhető, de a megbízhatóbb, nagyobb nyomásra képes modellek ára 10.000 Ft-nál is nagyobb lehet.

A kilövéshez akár a 10. poszt (5) pont szerinti egyszerű kilövőállvány is megfelel. De a kilövés a későbbi poszt szerinti kialakítású (és költségű) komolyabb kilövőállványról is történhet.

(c) Bomba! energiaital palackjaiból készült egyterű vízrakéta költsége

A kalkulációhoz feltételezett kialakítás: mintegy 1,8 m hosszban egyetlen térré összeragasztott PET palackok, valamint további PET palackokból fejrész, orrkúp. A modulok üvegszál erősítésű ragasztó szalaggal bandázsolva és áramvonalasítva, öntapadó üvegszálas hálóval abroncsolva. 1 mm-es üvegszál lapból készült vezérsík. PET ragasztás Loctite 406 ragasztóval. Palacknyak fúvóka.

A rakétatest összköltsége mintegy 7.000-7.500 Ft, melynek legnagyobb tételei: az üvegszál erősítésű ragasztó szalag (a bandázsoláshoz és az áramvonalasításhoz), az üdítőitalok (a palackok miatt), az üvegszál háló (az abroncsoláshoz) és az üvegszál lapok (a vezérsíkhoz).

A kilövés egy későbbi poszt szerinti kialakítású (és költségű) komolyabb – palacknyak fúvókához alkalmas – kilövőállványról történhet.

A sűrített levegő előállítás módja és költsége azonos a (b) pontban írtakkal.

(d) Ejtőernyő költsége

Az (a) pont szerinti egyszerűbb kivitelhez max. rugómotorral időzített kioldású ejtőernyő lehet indokolt. Az ejtőernyő akár nagyobb műanyag fóliás szemeteszsákból is készíthető. Rugómotoros játékok (pl. egerek) – melyből rugómotort kiszerelve ejtőernyőkioldó készíthető – 600 Ft körüli ártól kezdődően kaphatók.

A nagyobb teljesítményű vízrakéták akár 1.000 grammos súlya miatt ejtőernyőiket nagyobb szakítószilárdságú PVC anyagból (pl. asztalterítő, zuhanyfüggöny) célszerű készíteni. Ezek „kötélzetét” a nagyobb igénybevétel miatt erős, de vékony, nem csavarodó műszálas spárgából indokolt készíteni. Összköltsége 500-700 Ft körüli.

Kioldásuk akár lehet rugómotoros, akár elektronikus időzítésű, vagy az (e) pont szerinti távirányítású.

(e) Elektronika költsége

Az (a) pont szerint kivitelhez az elektronika bár lehetséges, de sokkal többe kerülne, mint minden más költség, így nem tűnik indokoltnak.

Az (b) és (c) pont szerinti nagyobb vízrakéták sérülésmentes visszahozásához ejtőernyő – és annak kioldó szerkezete – minimálisan szükséges. Ez lehet akár rugómotoros is, de e kategóriában már helye van akár elektronikus időzítésű, akár távirányítású kioldásnak is.

Jogos igény a repülések videós rögzítése is, melyhez a lehető legkisebb súlyú és méretű minikamera szükséges. A 27. poszt szerinti minkamerák 6.000-11.000 Ft ártartományban érhetők el.

A repülési adatgyűjtő (avagy fő funkciójára, magasságmérésre utalva: az altiméter) igen drága, de igen hasznos digitális eszköz. Az egyszerűbb kivitel is 12.000 Ft körül van, de a komfortosabb, pl. LCD kijelzővel rendelkező modell 29.000 Ft körül érhető el. És van még Bluetooth adatkapcsolatra is képes változat, melynek árát le sem merem írni...

27. poszt (a4) pontban írtak miatt modellkereső is hasznos lehet. 1.500 Ft körüli áron szerezhető be.

Távirányítású ejtőernyőnyitás és modellkereső működtetés esetén az RC vevő, a szervó motor, a tápellátás és a távirányító összköltsége 17.000-19.000 Ft körüli.

A drága elektronikát a rakéta esetleges lezuhanásakor az összetöréstől védeni hivatott védőtok, valamint az egyéb szerelési anyagok összköltsége mintegy 2.000-3.000 Ft.

(f) Indítóállvány költsége

Bár a 10. poszt szerint egyszerűbb kivitelű indítóállványhoz képesti igényesebb, nagyobb teljesítményű indítóállványról csak egy későbbi posztban lesz szó, de költségeit röviden már itt érintem.

A Lift palackokból készült Gardena rendszerű, ill. Bomba! palackokból készült palacknyak fúvókás vízrakéta indítóállványa sok elemében azonos. A lényegi különbség közöttük épp az eltérő fúvókából adódik. A Gardena rendszerű csap- és tömlőelem „gyárilag” biztosítja mind a légtömör, nyomásálló csatlakozást (nyomás alá helyezéskor), mind a gyors kioldást (kilövéskor). Palacknyak fúvóka esetében az ugyanezen funkciókat biztosító, nagy nyomásnak is ellenálló csatlakozót egyedileg kell elkészíteni. Ez a Gardena rendszerűnél jóval munkaigényesebb.

A költségszintet a konkrétan felhasznált anyagok is lényegesen befolyásolják. Pl. az indítóállvány tartószerkezeti részeit fából relatíve olcsón el lehet készíteni. Ugyanakkor a víz hatására a fa vetemedik. Márpedig a kilövésekkor bőven van víz… Drágább, de vízállóság tekintetében jó megoldás lehet alumínium profilok alkalmazása.

Mindezt előre bocsátva egy kb. 2 méter magas, alumínium anyagú, két lábbal kitámasztott, lefúvató szeleppel szerelt indítóállványt mintegy 12.000-15.000 Ft-ból lehet elkészíteni.

A sűrített levegő csatlakozáshoz egy 10 méteres nyomásálló (Gardena, vagy hegesztő) tömlő további költsége mintegy 5.000 Ft.

(g) Összegzés

Látható, hogy alapszintű vízrakéta a mai kreatív építőjáték (pl. LEGO) árakhoz képest alacsony költséggel megvalósítható. Értelemszerűen egy igényesebb vízrakéta, még inkább indítóállvány, de főleg elektronika jelentősen megemelheti költségeket.

Bízom benne, hogy a jelen posztban bemutatott költségek segítenek orientálni, hogy az egyes bonyolultsági szintek választásakor, megvalósításakor ki-ki anyagilag is vállalható mértékű terheket vegyen magára.

Következő poszt: aerodinamika, súly, súlypont