15. Vízrakéta biztonsága (1. rész)

Előző posztban (Vízrakéta: fizikai alapok) írtak alapján elsősorban a sűrített levegő nagy energiatartalma miatt a vízrakétával indokolt észnél lenni… Túlpumpálással még egy ártalmatlannak gondolt szobai permetező is robbanásszerűen szét tud hasadni, ha nincs rajta nyomáshatároló szelep...

(1) Nyomás: nyomáspróba

A biztonságos kilövés alapvető feltétele: a sikeres előzetes nyomáspróba.

A nyomáspróba alapokról ITT írtam.

Nyomáspróbát kizárólag vízzel csurig megtöltött palackkal és
kizárólag messziről (min. 5 m) végezz!

Miért legyen tele vízzel? Emlékezz a felfújt papírzacskó kidurrantás csattanó hangjára! Kicsit is nagyobb nyomás esetén sokkal-sokkal nagyobbat szól…

Miért kizárólag messziről (min. 5 m)? Mert a nyomáspróba során a PET-palack – ill. az abból készült nyomástartó „üzemanyag” tartály robbanásszerűen széthasadhat. Ez közelről sérülést okozhat.

Robbanásszerű széthasadáskor a rakétatest el is szabadulhat. Ennek megelőzésére célszerű lazán le is kötözni. Lazán, hogy a palacknak legyen tere a nyomás miatti duzzadásra...

A vízzel teletöltött nagyobb rakétát súlya miatt célszerű deszkákból készült „vályúba” fektetve nyomáspróbázni.

IMG 4915m
Nagyobb vízrakéta nyomáspróbára előkészítve

A nyomáspróbát célszerű videón is rögzíteni, a pillanatnyi nyomásértékeket is rámondva. Hasznos, mert a palack „viselkedését” visszajátszhatóvá, utólag is elemezhetővé teszi.


Vízrakéta modulok nyomáspróbái

A palackok nyomáspróbán megsérült részeit az elemzés után hasznos el is tenni, mert segít a próbák eredményeit utólag is felidézni.

(2) Nyomás: lefúvató szelep

A lefúvatás lehetőségének fontosságáról korábban ITT írtam.

Afontosságát személyes tapasztalat is alátámasztja. Előfordult, hogy a nyomás emelése során az indítóállványon lévő rakéta felől pattogó hang kezdett jönni. Valószínűsíthető volt a rakéta széthasadása. Utóbb a nyomáspróba során ez sajnos be is következett. Az oka egy meggyengült ragasztás volt… A lefúvatásnak köszönhetően a kilövés helyszínén megelőzhető volt a robbanásszerű széthasadás.

Hasonlóan szükség lehet rá, ha nem biztosítható a nyomás alá helyezés, a kilövés biztonsága (pl. elégtelen felügyelet miatt gyerek jut a nyomás alá helyezett vízrakéta közelébe). Ekkor a rakétát lefúvatással azonnal nyomásmentesíteni kell!

Következő poszt: Vízrakéta biztonsága (2. rész)