6. Első saját vízrakétád. Könnyen, gyorsan. (3. rész)

Az előző két posztban tudnivalók az „üzemanyag” tartály, a fúvóka és a vezérsík kialakításáról. Folytassuk.

(5) Rakétatest kialakítása: rakétafej

Elsődleges cél: áramvonalasság.

Másodlagos cél (kisebb rakéták esetén): a súlypont kezelése. Alapesetben súlypont a palacknyak, a fúvóka és a vezérsík tömege miatt hátul van. Ugyanakkor a stabil repülés érdekében a súlypont célszerű helye a rakéta geometriai közepe. Eléréséhez vagy hátul csökkenteni, vagy elöl növelni kell súlyt. Hátul nem nagyon van lehetőség, így növeljük elöl. Módja: a hosszabb orrkúp.

Anyaga: alapesetben a nyomásálló résszel azonos PET palack. Ha adott méretben létezik áramvonalasabb, akkor nyilván az jobb…

Kialakítása: filctollas körbe jelölés után a PET palack talprésze először pengével durvábban, majd ollóval pontosabban körbevágandó.

IMG 5237m
A rakétafejnek szánt palack vágásra előkészítve

IMG 5240m
A rakétatest és a rakétafej összeszerelés előtt

Ezt követően a rakétafej a nyomástartó – 3 db vezérsíkkal és fúvókával is megszerelt – PET palack talpára szorítandó (kupakjával együtt). Ideális esetben a súlypont az összeillesztett két palackból álló rakétatest geometriai középpontjában lesz. Ha előrébb van, akkor az orrkúp hosszából egy keveset vissza kell vágni.

Ha hátrébb van, akkor az orrkúpba egy kevés további súly kell még (pl. gyurma bedolgozása a kupakkal lezárt palacknyakba).

IMG 5248m
És elkészült
első saját vízrakétád!

Fontos!
Az orrkúp a rakétatesthez tengelyszimmetrikusan illeszkedjen!
E nélkül a rakéta kilövéskor a levegőben bukdácsolni fog…

Következő poszt: Első saját vízrakétád kilövése