17. Vízrakéta: rakétatest kialakítása

Az előző posztok röviden bemutatták a vízrakétázás biztonsági vonatkozásait.

Folytassuk!

(1) Nyomásálló „üzemanyagtartály”

A vízrakéta üzemanyaga a víz és a sűrített levegő. Ezt a PET palacknak kell befogadnia. Vízálló PET palack: nem probléma… :) Nyomásálló PET palack (azaz „üzemanyagtartály”): na ez már izgalmasabb…

A nyomásálló „üzemanyagtartály” kisebb rakéta esetén egyetlen PET palack. Nagyobb rakéta nyomásálló „üzemanyagtartálya” több PET palack összeragasztásával készíthető. Térfogata akár 10 liternél is nagyobb lehet. A nyomásálló „üzemanyagtartálynak” kilövéskor a nyomás alatti levegőt és a vizet rövid ideig (max. 1-2 perc) meg kell tartania, majd el kell engednie. A nyomás alatti levegő és víz „üzemanyagtartályt” roppant erővel feszíti. Feladatunk a PET palack megerősítése, hogy az erőhatásokat biztonsággal elviselje.

A szénsavas üdítőitalok PET palackjai korlátozott mértékben eleve nyomásállók, hiszen az üdítőben lévő széndioxid (CO2) nyomását el kell viselniük. De ez biztonsággal 2-3 bar-nál nem több. Ez gyerekjáték szintű vízrakétához elég, de kicsit is komolyabbhoz kevés…

Kompromisszumos megoldás: önmagában a PET palack csak a gáztömörséget biztosítsa. A mi dolgunk „segíteni” a PET palacknak elviselni a sűrített levegő brutális erőhatásait. Hogyan? A lehetőségekről a következő posztokban írok.

(2) Nyomásállóság mérése

A levegő nyomás elterjedt mértékegysége: bar. Angol nyelvterületen – és a vízrakétás YouTube videók többségén – használatos mértékegység: psi. Átváltás ITT.

(3) Melyik palack legalkalmasabb?

A boltokban sokfajta PET palackos ital kapható. Vízrakétának elvileg bármelyik alkalmas. Ugyanakkor mint ITT írtam: „A kedvező légellenálláshoz a palack ne „dizájnos” legyen. „Unalmas” hengerszimmetrikus legyen.” Ennek oka a légellenállás. Erről bővebben ITT írtam.

A vízrakétának szóba jöhető palackok:

·       Kisebb űrtartalmú vízrakétához: Bomba! energiaital (0,6 liter/palack)

Bomba
Bomba! energiaital

·       Közepes űrtartalmú vízrakétához: korábban a TESCO literes tejes palackja alkalmas volt, de „továbbfejlesztették”, melynek „eredményeként” a palack korábban sík felületén hornyok jelentek meg. Ezek miatt vízrakéta céljára sokkal kevésbé alkalmas.

·       Nagy űrtartalmú vízrakétához: Lift üdítőital (2 liter/palack)

LIFTLift üdítőtal

·       Szintén nagy űrtartalmú vízrakétához: Queen üdítőital (2,5 liter/palack)

QueenQueen üdítőital

Mindhármuk közös jellemzője: az „unalmas” hengeres forma, de éppen a „csicsa-micsa” mentes sima, egyenes felületük miatt légellenállásuk a lehető legkisebb. Emellett a sík felület palackok egymáshoz illesztéséhez/ragasztásához is előnyös.

Sajnos a palackok minősége nem egyenletes. Előfordul, hogy gyengébb anyagból és/vagy kisebb falvastagsággal gyártják. Ezért pláne fontos a nyomásállóság egyéb eszközökkel (pl. 12. posztban említett bandázsolás) való támogatása.

Vízrakétának kizárólag sérülésmentes palack alkalmas. Egy mélyen karcolt, vagy gyűrt palack nyomásállósága kisebb. Emellett a gyűrt palack hengerszimmetrikussága kisebb, a légellenállása nagyobb.

Vízrakétát lehet egyetlen palackból is készíteni, de komolyabb vízrakétához nagyobb, több összeragasztott palackból álló, nagyobb nyomást is biztonsággal elviselő rakétatest szükséges. A következő posztok megismertetnek a palackok ragasztásának és megerősítésének lehetőségeivel, technikáival.

Következő poszt: Vízrakéta: PET palack ragasztásának alapjai