33. Kilövés: indítófej (1. rész)

Előző posztban: indítóállvány.

Folytassuk!

Mint a 24. posztban írtam, vízrakétához reálisan 9 mm-es Gardena rendszerű és 22 mm-es palacknyak fúvóka jöhet szóba. Eltérő méretük és kialakításuk miatt ezekhez két különböző indítófej szükséges.

(a) Indítófej Gardena rendszerű fúvókához

Az indítófej kulcseleme a Gardena rendszerű tömlőelem (mint indítószerkezet) és csapelem (mint fúvóka). A csapelem belső átmérője 9 mm.

A kilövés hatékonyságának a növelése érdekében a 32. poszt (g) pontban írtak alapján célszerű indítócsövet is alkalmazni. Ugyanakkor természetesen az indítófej indítócső nélkül is készülhet, működőképes.

Egy egyszerűbb, indítócső nélküli kialakítás ITT látható.

Az általam használt igényesebb, alumínium profilokból készült indítóállvány indítófejének szerkezeti alapja az indítósín alu zártszelvényébe csúsztatható profil, melyre támaszkodik a Gardena rendszerű indítószerkezetet tartó platform.

A kioldáshoz akár az előző videóban látható, tengelyirányban oldható tömlőelem, akár a forgatással oldható ún. átmeneti tömlőelem is alkalmazható. Az előbbi esetében a kioldófejen gondoskodni kell a vízszintesen csatlakozó kioldózsinór függőleges irányba való fordításáról (hogy a függőlegesen álló tömlőelem kioldható legyen), valamint a kioldózsinórnak a tömlőelem tengelyirányban elmozduló fejrészén való rögzítéséről (pl. csigamenetes csőszorító bilinccsel).

Az általam használt indítóállvány indítófején forgatással oldható átmeneti tömlőelemet alkalmazok, mivel ez ¾”-os menetes csőcsatlakozást tesz lehetővé, mely nagyban segíti az alábbiak szerinti szerkezet kialakítását.

IMG 6358m
Gardena rendszerű, forgatással oldható ún. átmeneti tömlőelemhez,
mint fúvókához alkalmas indítófej mechanikai kialakítása

Az átmeneti tömlőelemre a villanyszerelésben használatos műanyag vezeték kötegelőkkel L-idom rögzíthető. A kioldó zsineg ehhez csatlakoztatható.

Az átmeneti tömlőelem ¾”-os menetes csatlakozójához a vízszerelésben használatos ¾”-¾” csőcsatlakozót csavarozva az átmeneti tömlőelem az indítófej alumínium lemezéhez rögzíthető.

(b) Indítófej Gardena rendszerű fúvókához, indítócsővel

„©”* Az indítócső Gardena rendszerű tömlőelembe való építése Gardena rendszerű csatlakozóelemmel lehetséges. A 8 mm átmérőjű cső (pl. alumíniumból) egyik végét célszerű felperemezni 9 mm-es átmérőre, hogy feszesen illeszkedjen, sőt be legyen szorítható a 9 mm-es belső átmérőjű csatlakozóelembe. A befeszítés után az indítócső peremét és a csatlakozóelem belső felületét célszerű légtömör módon rögzíteni (Loctite 406 ragasztóval).

IMG 6361m
Peremezett alumínium cső összeépítése Gardena rendszerű csatlakozóelemmel

„©” Az indításra szolgáló átmeneti tömlőelemet az indítófej alumínium lemezéhez rögzítő ¾”-os csatlakozó cső alsó végéhez is célszerűen átmeneti tömlőelem csavarozandó. A fentiek szerinti peremezéssel a csatlakozóelembe légtömör módon rögzített indítócső alulról átdugandó az átmeneti tömlőelemekből és a csőcsatlakozóból álló indítószerkezeten.

IMG 6353m
8 mm-es indítócső átdugása a 9 mm-es Gardena rendszerű átmeneti tömlőelemekből
és csőcsatlakozóból álló indítószerkezeten

Az indítócsővel együtt a helyére pattintott csatlakozóelemhez csatlakoztathatók alulról a sűrítettlevegő ellátást és lefúvatást biztosító szerelvények. Ezek csavaros vízvezeték szerelvényekből pl. az alábbiak szerint építhetők össze:

IMG 6366m
Sűrítettlevegő ellátást és lefúvatást biztosító szerelvények

Mint látható:

·       az összeépített szerelvények átmeneti tömlőelemmel csatlakoztathatók fentiek szerint az indítószerkezethez,

·       a sűrítettlevegő ellátás csöve csapelemmel csatlakoztatható,

·       a lefúvatás lehetősége pedig közönséges kerti csappal biztosítható.

A fenti kialakítással gyári – tehát biztonságos és légtömörséget garantáló! – elemekkel biztosítható a 8 mm-es indítócső összeépítése a Gardena rendszerű tömlőelemmel.

IMG 6354m
Gardena rendszerű, indítócsöves indítófej fő szerkezeti elemei

IMG 6347m
Összeszerelt Gardena rendszerű indítófej

Az indítófej kialakítása során alkalmazott átmeneti tömlőelemek révén – attól függően, hogy peremezett alumínium csővel szerelt, vagy anélküli Gardena rendszerű csatlakozóelemet alkalmazunk – az indítófej néhány mozdulattal akár indítócső nélküli, akár indítócsöves kilövésre is alkalmassá tehető.

A 8 mm-es indítócső használatáról lásd még a 24. poszt (d) pontban írtakat.

8 mm-es indítócső esetén a 9 mm-es fúvókanyílás kitöltöttsége – azaz a fúvóka keresztmetszetből indítócső által „lefedett” terület aránya – 79%.

Következő poszt: indítófej (2. rész).

* Interneten elérhető megoldásoktól időnként kényszerből (pl. mert itthon beszerezhetetlen anyagra lett volna szükség), máskor meg saját elhatározásból (pl. mert adott mozzanatra szerintem jobb ötletem volt) eltértem. Ezeket félig-meddig tréfásan copyright karakterrel és "meghódítandó" ég kékjére utaló háttérszínnel jelölöm.