35. Kilövés: telepítési, kilövési szempontok

Előző posztban: indítófej palacknyak fúvókához indítócsővel.

Folytassuk!

A vízrakéta biztonságos kilövés alapvető követelményeiről a 16. posztban írtam. Ezek mellett az alábbiakat is célszerű figyelembe venni.

(a) Az indítóállvány elhelyezése

A kilövés helyszíne nem mindegy, mert a sok munkával elkészített vízrakéta akár el is veszhet (mert pl. elérhetetlen magasságban fennakad egy fán). Ezért célszerű nagyobb szabad területet választani.

Szélcsendben ferde irányú kilövés esetén a kilövés irányában legalább akkora hely legyen, mint a becsült repülési magasság. Szélcsendben és függőleges kilövés esetén körkörösen legyen kellő szabad térség. Szél esetén a szél irányában 2x-3x nagyobb szabad térség szükséges.

A kilövés és/vagy a szél irányában ne legyen ház, járda, út.

A házak között utcán kifejezetten veszélyes lehet vízrakétázni, mert a kilövéskor ablak törhet, a visszatéréskor pedig ember sérülhet, autó rongálódhat…

(b) Az indítóállvány irányzása

A kilövés iránya a kilövőállvánnyal tartható legjobban kézben. A biztonság, a jobb irányozhatóság érdekében gyerekek, több érdeklődő esetében a vízrakétákat célszerű ferdén (a vízszinteshez képest kb. 60°-ban) irányozni és a gyerekeket, az érdeklődőket az ellenkező irányba állítani. Ferde kilövésnél a minél nagyobb távolságra történő repülés lehet cél.

Nagyobb teljesítményű vízrakéta, ill. a lehető legnagyobb magasság elérése esetén a kilövést célszerű függőleges irányzással végezni. Ezesetben fokozottan figyelembe kell venni a szél irányát és sebességét.

Erős szél esetén a függőleges helyett némileg széllel szembeni ferde irányzás is szóba jöhet. De ez nyilván az elérhető magasság rovására megy.

(c) A kilövés időzítése

A vízrakétázás szezonja alapvetően nyáron, meleg időben van. A vízrakéta zavartalan repülése, lehető a legnagyobb távolság/magasság elérése szempontjából a szélcsend az optimális. Szélben is lehet vízrakétázni, de ekkor sokkal többet kell gyalogolni a messzebbre leesett vízrakéta után… :)

Nyáron a Nap melegítő hatása miatt erőteljes felszálló légáramlatok indulnak, melyek a talajszinten is változó, kiszámíthatatlan áramlásokat okozhatnak. Szélcsendre, vagy minimális szélre a legnagyobb esély kora reggel, alacsony napálláskor van.

(d) A vízsugár hatása

Kilövéskor a vízrakétából hatalmas erővel vízsugár lő ki, mely talajt érve földet, homokot, sarat ver fel, indítófejet szennyez. A felverődés egyrészt a kilövőszerkezet légtömörsége szempontjából kockázatos, másrészt különösen a Gardena rendszerű csatlakozók bizonytalan működését, akadását okozhatja.

Megoldás: az indítóállvány alá terített PVC lepedő. Használatával indításkor a kilövellő vízsugár a talaj helyett a lepedőt éri, így nem történhet felverődés, nem képződhet sár…

Következő poszt: vízrakéta fejlesztése