18. Vízrakéta: PET palack ragasztásának alapjai

Előző poszt bemutatta a nyomásálló „üzemanyagtartály”, a nyomásmérés alapjait és a vízrakéta szempontjából optimális palackokat.

Folytassuk!

Mint az előző posztban írtam, a vízrakétát lehet egyetlen palackból is készíteni, de komolyabb vízrakétához nagyobb, több palackból álló rakétatest szükséges.

Ehhez ragasztani kéne… Viszont az agyonhirdetett szuperragasztók 99 %-a alkalmatlanok a polietilén (PET palackok anyaga) ragasztására… :( Megoldás?!

(1) Ragasztás SIKA Sikaflex-11 FC ragasztóval

Az interneten fellelhető vízrakétás videókban elterjedten látható ragasztó.

A Sikaflex-11 FC előnye:

·       Relatíve olcsó, könnyű vele dolgozni.

·       A kötés lassan alakul ki, így a ragasztandó elemeket a kötés létrejötte előtt még bőven lehet igazítgatni. A stabil kötés kialakulására célszerű 24 órát rászánni...

Egy lehetséges beszerzési hely ITT.

A Sikaflex-11 FC hátránya:

·       A ragasztandó felületekre relatíve sok ragasztó kenendő, ami a rakétán többlet súlyt jelent…

·       A nyomásállósága korlátozott, max. 4-5 bar. Ennél nagyobb nyomásnál az összeillesztett palackok a ragasztási helyen hajlamosak szétválni, a felületek elcsúszni. A mechanikai erősítéssel a nyomásállóság néhány bar-ral még emelhető.

Megjegyzés: A ragasztás szétválásának, a felületek elcsúszásának vélhető oka, hogy a videóban Sikaflex-11 FC mellett látható a Loctite PL Polyurethane Premium Construction ragasztót sajnos Magyarországon nem forgalmazzák. Ezért a Sikaflexes ragasztási helyen a megerősítés egyéb módját kell alkalmazni. A mechanikai erősítés, a nyomásállóság növelés lehetőségeiről későbbi posztokban fogok írni.

A palackok Sikaflex-11 FC-vel való összeragasztásának egy lehetséges módja ITT látható (videón 4'05"-nél).

A Sikaflex használata 3-4 cm szélességben kényelmesen egymásba csúsztatható palackokat igényel. Ehhez az egyik palack átmérőjének videó szerinti melegítéses átmérőcsökkentése szükséges.

(2) Ragasztás Loctite 406 ragasztóval

A polietilént is megbízhatóan ragasztani képes ragasztót kifejezetten nehéz találni... :( A kevesek egyike: Loctite 406 (ahogy mondják: „ragasztók Mercedese…”). Mivel ritka képességű ragasztó, ezért sajnos borsos ára van… :(

Megjegyzés: a Loctite 406 erejére jellemző, hogy a nyomáspróbák során széthasadt palackok ragasztási helye épen maradt, miközben a palack másutt széthasadt…

Egy lehetséges beszerzési hely ITT.

A Loctite 406 ragasztó előnye:

·       Brutálisan erős és gyors ragasztó.

·       A következő posztban részletezett előkészítéssel a PET-et megbízhatóan ragasztja.

·       Kis mennyiség szükséges belőle, így a rakéta súlyát csak minimálisan növeli.

A Loctite 406 ragasztó hátránya:

·       Drága.

·       Szinte azonnal köt, ezért nagyon precíz munkát kíván.

·       A néhány másodperces (!) kötési idő miatt egyszer már összeillesztett felületek helyzetének utólagos korrigálásra, igazgatásra roncsolás nélkül alig van esély.

A Loctite 406 használatakor a kesztyű és védőszemüveg több mint ajánlatos…

Az összeragasztandó palackok felületei között akár 5-10 mm-es átfedés is elégséges. Az általam kidolgozott – későbbiekben részletesen ismertetendő – ún. „csepegtetős, kapilláris” ragasztási technikával a Loctite 406 ragasztó beszivárog az előzetesen szorosan egymásra illesztett, gondosan pozícionált ragasztandó felületek közé.

„©”* „Csepegtetős, kapilláris” ragasztás: a szorosan egymásra illesztett ragasztandó felületek találkozási pontjára csepegtetett ragasztó a kapilláris hatás révén beszivárog a felületek közé, majd ott megköt.

Megjegyzés: a kapilláris hatás a folyadékok azon tulajdonsága, hogy az ún. felületi feszültség következtében képesek a közlekedőedények törvényeitől eltérően szűk, keskeny térben a gravitációs erő ellenében is mozogni.

(3) Összeragasztandó PET palackok illesztése

Nagyobb rakétatest több PET palack nyomásálló és tengelyszimmetrikus összeragasztásával készíthető. Az azonos gyártmányú PET palackok átmérője elvileg azonos, így a ragasztáshoz szükséges mélységben való egymásba tolásuk nem is olyan egyszerű…

(3a) Palackok egymáshoz illesztése melegítéssel

A melegítéses méretcsökkentési módszer elősorban a Sikaflex-11 FC esetén ajánlott. Oka: a ragasztandó felületek között hely kell a Sikaflex-11 FC rétegnek is… A melegítéssel jelentősebb átmérő változás érhető el.

A PET palack melegítése meglepő módon nem kitágulást, hanem összehúzódást eredményez.

A melegítést lásd ITT (1’05”-nél).

(3b) Palackok egymáshoz illesztése egymásra feszítéssel

A PET palackoknak általában van akkora méretszórása (és rugalmassága), hogy általában össze lehet válogatni olyan palackpárokat, melyek egyikének talpára – annak melegítéses zsugorítása nélkül is – akár 5-10 mm átfedéssel ráhúzható a másik palack palástjának alja (nyilván a talprész levágása után). Kis feszülés nem gond, sőt kifejezetten előnyös a (2) pontban említett „csepegtetős, kapilláris” ragasztás minősége szempontjából. Viszont a túl feszes illesztés kerülendő, mivel nagyobb összeszorító erő hatására a belső palack megroppanhat. Ez olyan deformitást okozhat, mely a ragasztás minőségét – ezzel a légtömörség létrehozását – erősen veszélyeztetheti.

Következő poszt: PET palackok ragasztásának lépései (1. rész)

* Az interneten elérhető megoldásoktól időnként kényszerből (pl. mert itthon beszerezhetetlen anyagra lett volna szükség), máskor meg saját elhatározásból (pl. mert az adott mozzanatra szerintem jobb ötletem volt) eltértem. Ezeket félig-meddig tréfásan copyright karakterrel és a "meghódítandó" ég kékjére utaló háttérszínnel jelölöm.