31. Vízrakéta: kilövés

Előző posztban: aerodinamika, súly, súlypont.

Folytassuk!

Az elkészült vízrakéta sikeres kilövésének több előfeltétele is van: pl. sűrített levegő, indítóállvány, biztonságos kilövési hely, időjárás.

A következő posztokban ezek részleteiről lesz szó.

(a) Sűrített levegő előállítása

(a1) Kerékpárpumpa

Az alapvető ismeretekről a 8. posztban írtam. Az ott írtak mellett hasznos lehet a kerékpárpumpa (szelep) és a Gardena rendszer illeszthetősége. Ez az alábbi közdarab készítésével biztosítható.

IMG 6299m
Közdarab Gardena rendszerű átmenő tömlőelemből és
kerékpárpumpa szelepből kialakítva

A nyomásmérővel ellátott kerékpárpumpák némelyike 10 bar feletti nyomással is hiteget. Ezt több okból sem érdemes készpénznek venni. Először is fizikális ok: a növekedő nyomás mellett a pumpáláshoz egyre nagyobb, már egy felnőttnek is kihívást jelentő :) fizikai erő szükséges. Emellett a nyomás növelésével a pumpa csöve is kockázat lehet, robbanásszerűen széthasadhat…

A kerékpárpumpáktól reálisan „elvárható” max. nyomás 6-7 bar körül van.

(a2) Autó kompresszor

Vigyázat! Többségük messze nem tud akkora nyomást (leírás szerint pl. akár 20 bar-t), mint amit ígér… Az olcsóbb, „gagyi” kompresszorok reálisan max. 5-6 bar-ra képesek, de időnként azt is csak küszködve… Az alábbi kompresszor drágább (15.000 Ft körüli), de 8-9 bar is elvárható tőle:

Kompresszor
Erősebb kompresszor (forrás:
Conrad)

Az autó kompresszor hátránya a kézi pumpához képest, hogy zajos. Emiatt nyomás alá helyezéskor nem hallható a rakéta felöl érkező esetleges rendellenes zaj (pl. esetleges kezdődő hasadás, szivárgás hangja).

(a3) Palackos sűrített levegő

A palackos sűrített levegő drága, de mind használati, mind biztonsági szempontból a legjobb megoldás. Ipari gázokat előállító cégek (pl. Messer) forgalmazzák. Több 100 bar nyomású levegő van benne, melyet külön megvásárolandó ún. reduktorral kell a vízrakétás gyakorlatban használatos nagyságú nyomásra (max. 20 bar, vagy nagyon profiknak max. 50 bar) csökkenteni.

IMG 5312m
Sűrített levegős palack reduktorral

IMG 5306m
Reduktor

A biztonság érdekében megfelelő nyomásállóságú flexibilis cső is szükséges. A nyomásállóságnak legalább akkorának kell lennie, mint a reduktor által biztosítható maximális nyomás.

IMG 5313m
Heggesztő cső

Heggesztő cső megfelelő megoldás lehet.

Következő poszt: indítóállvány