28. Rakétafej: ejtőernyő

Előző posztban: „fedélzeti” és földi elektronika

Folytassuk!

(a) Ejtőernyő kialakítása

(a1) Ejtőernyő anyaga

Nagyobb teljesítményű, igényesebb kialakítású – ezek miatt költségesebb – vízrakéta esetében logikus elvárás, hogy a kilövés után épségben térjen vissza. Ennek eszköze: az ejtőernyő.

Célszerű valamilyen műanyag fóliát (pl. nagyméretű szemeteszsák), asztalterítőt, vagy zuhanyfüggönyt használni. A műanyag szemeteszsák olcsóbb, anyaga könnyebb, ám jobban hasad, mint pl. a jóval drágább, de erősebb zuhanyfüggöny…

(a2) Ejtőernyő mérete

Amennyiben cél a repülési idő maximalizálása, akkor nagyobb felületű ejtőernyő indokolt. Ugyanakkor számolni kell a szél hatásával: nagyobb ejtőernyő, hosszabb ereszkedési idő esetén a szél vízrakétát messzire elfújhatja…

Általában meglepően kis felületű ejtőernyő is elég. Az ereszkedés így gyorsabb, a földet érés keményebb – ugyanakkor ezt még mind a rakétatest, mind az elektronika károsodás nélkül elviseli –, ugyanakkor a vízrakéta még szél esetén sem sodródik túl messzire.

Az ejtőernyő adott kialakítású, súlyú rakétához szükséges – egyben elégséges – felületének mérete kísérletekkel állapítható meg.

(a3) Ejtőernyő geometriája

A legegyszerűbb kialakítások: négy-, hat-, vagy nyolcszögletű ejtőernyő.


Nyolcszögletű ejtőernyő készítése

Egy többszögletű ejtőernyő stabilitása nagyobb, esetleges hasadás kockázata kisebb.

A kiválasztott szögletszámú ejtőernyő készítésére érdemes sablont készíteni. Ennek révén nem kell minden egyes ejtőernyőt külön-külön kiszerkeszteni, hanem a sablonról anyagra csak át kell jelölni és már vágható is…

Magam a tizenkétszögletű ejtőernyőt preferálom.

IMG 5801m
Tizenkétszögletű ejtőernyő kiszerkesztett sablonja

A konkrét geometriától függetlenül az ejtőernyő csúcsán célszerű kisebb – az ejtőernyő méretéről függően kb. 2-6 cm-es – kör alakú nyílást vágni, mely az ejtőernyőt stabilabbá teszi.

IMG 5791m
Kiterített ejtőernyő, közepén stabilizáló nyílással

(a4) Ejtőernyő zsinórozása

A zsinórozás feladata az egyre gyorsuló sebességgel zuhanó vízrakéta súlyának kiegyensúlyozott átadása a zuhanást fékezni hivatott ejtőernyőnek. Az a cél, hogy a húzóerő arányos elosztásával a nyitás miatti rántáskor az ejtőernyő ne hasadjon szét.

A zsinórozást erős, vékony műszálas madzagból célszerű készíteni. A damil nem jó, mert túl merev. Az egyszerű, kommersz spárga sem jó, mert a kiálló szálak összeakadhatnak, veszélyeztetve az ejtőernyő nyitását.

A fenti videó a zsinórozás egyszerű módját is mutatja.

(a5) Ejtőernyő hajtogatása

Még egy kis ejtőernyő is jóval nagyobb, mint a rakétatest átmérője. Ráadásul a hajtogatás nélkül légellenállása is nagy lenne, rontva rakéta hatékonyságát. Az ejtőernyőt ezért olyan kicsire kell hajtogatni, hogy a rakéta fejrészében „szellősen” – azaz a nyitást gátló beszorulás nélkül – elférjen.

Mindehhez az ejtőernyő és a zsinórozás apróra hajtogatása kell. Ugyanakkor a hajtogatásnak olyannak kell lennie, hogy ne akadályozza az ejtőernyő nyitását.

Ennek több módja is lehetséges. Mindegyikre vonatkozó alapkövetelmény: a hajtogatás olyan legyen, hogy még véletlenül se keletkezhessen hurok, ill. csomó. Tapasztalatom szerint az ejtőernyőnél nem előnyös a papírhajtogatás esetén megszokott „félbe, aztán megint félbe, stb.” jellegű hajtogatás.

A saját gyakorlatban az alábbi háromlépcsős hajtogatás vált be:

a.    Az ejtőernyő hajtogatása a sugarak mentén

IMG 5783m IMG 5788m IMG 5782m IMG 5775m
Ejtőernyő hajtogatása sugarak mentén

Fontos, hogy a hajtogatás során a zsinórok ne gabalyodjanak egymásba, minden egyes hajtogatás után kisimítva, csomó nélkül, egymás mellett feküdjenek.

b.    Az ejtőernyő „harmonikás” hajtogatása

IMG 5851m
Ejtőernyő „harmonikás” hajtogatása

c.    A zsinórozással való 360°-os – azaz ejtőernyőt több irányból is rögzítő (ezzel stabil és helytakarékos) – rögzítés

IMG 5858m
Ejtőernyő 360°-os rögzítése zsinórokkal

A fentiek szerinti hajtogatással az összecsukott ejtőernyő mérete úgy minimalizálható, hogy eközben nyitáskor a zsinórzat könnyen és gyorsan letekeredik, majd a „harmonika” gyorsan „kirúgja magát”, végül a menetszél belekap a sugárirányban hajtogatott ejtőernyő anyagba, mely ezután gyorsan kibomlik.

Az ejtőernyőhajtogatás további lehetősége ITT látható.

(b) Ejtőernyő elhelyezés lehetőségei

27. posztban írtam az ejtőernyőnyitás lehetőségeiről. Ugyanakkor az ejtőernyő elhelyezés is legalább kétféleképpen lehetséges.

(b1) Oldalirányú ejtőernyőnyitó mechanizmus kialakítása

Lényege, hogy a rakétafejben elhelyezett ejtőernyőt a nyitáskor valamilyen – akár pl. PET-ből készült – rugó egy oldalirányú „ajtón” keresztül a „menetirányra” merőlegesen löki ki.

A kialakítás relatíve egyszerű, viszont a „lifegő” zárófedél és az azt rögzítő gumi miatt nagy a légellenállása...

Egy egyszerű oldalirányú ejtőernyő elhelyezés és nyitás kialakítás ITT látható.

(b2) Tengelyirányú ejtőernyőnyitó mechanizmus kialakítása

Mint a 26. posztban írtam, a tengelyirányú nyitó mechanizmus alkalmas kialakítása esetén a légellenállás kisebb lehet. E változatban a rugó az ejtőernyőt a rakéta hossztengelyében előre löki ki. A menetszél hatására is tekintettel a tengelyirányú nyitó mechanizmus esetén az oldalirányúnál erősebb rugó célszerű.

Egy lehetséges tengelyirányú nyitó mechanizmus kialakítása, működése ITT látható.

Következő poszt: Vízrakéta költségei