16. Vízrakéta biztonsága (2. rész)

Az előző posztban a nyomás biztonságos kezelésének előfeltételeiről (nyomáspróba és lefúvató szelep) volt szó. Folytassuk további biztonsági vonatkozásokkal!

(3) Anyaghasználat

Bár drágább, de a biztonság, a robbanásszerű széthasadás megelőzése érdekében célszerű az eredeti Gardena gyártmányú szerelvényeket (csap- és tömlőelemeket), csöveket használni (eredeti Gardena locsolócső 25 bar-ig nyomásálló).

(4) Szem védelme

Egy esetleges közeli robbanásszerű széthasadás, esetleg elszabaduló rakéta szemsérülést is okozhat. A megelőzés módja: munkavédelmi szemüveg.

(5) Fül védelme

Egy esetleges közeli robbanásszerű széthasadás hallássérülést is okozhat. A megelőzés módja: munkavédelmi füldugó.

IMG 5448m
Munkavédelmi szemüveg és füldugó

(6) Kilövés biztonsága

A biztonságos kilövéshez szükséges feltételek egy része minden esetben betartandó, míg más része a nyomás és a rakéta űrtartalom függvénye.

(6a) Kilövés biztonsága: állandó biztonsági követelmények

Sohase hajolj a nyomás alatt lévő vízrakéta fölé!
A kilövés irányában sohase tartózkodjon ember!
A kilövés irányában ne legyen ház, különösen üvegablak!

(6b) Kilövés biztonsága: egyedi biztonsági követelmények

Nagyobb (>1 liter) űrtartalomú és nagyobb kilövési nyomású (>3 bar) vízrakéta esetén érvényesítendő további követelmények:

A kilövés előtt szélirányt határozd meg!
A kilövést nagyobb szabad térségben, a házaktól távol végezz!
A kilövés helye a szabad térség szélirány felőli oldalán legyen!
Az esetleges érdeklődők a szélirány felől álljanak!
A függőlegestől eltérő szögű indítás esetén a kilövés a szélirány felé történjen!

(7) Repülésbiztonság

Ismereteim szerint a vízrakétára nincs külön szabályozás. A vízrakéta alapvető fizikai jellemzőiből adódóan alapesetben mind a repülési ideje, mind a repülési magassága erősen korlátos (max. repülési idő: kb. 5 sec, max. repülési magasság: kb. 50 méter).

Megerősített, nagyobb nyomású és méretű, ejtőernyővel is ellátott vízrakétánál a repülési idő max. kb. 30 sec, repülési magasság max. 150 méter lehet. Speciális anyagú, extrém nagy nyomású, speciális felkészültséget és nagyobb ráfordítást igénylő vízrakéta esetén a repülési magasság néhány száz méter lehet.

A vízrakéta is egyfajta „repülőmodell”. De „határeset”… A repülőmodellek alapvető jellemzője a tartós (több perces) repülés, a távirányítású manőverezési képesség. A vízrakéta meghajtott szakasza néhányszor 100 msec, ezt követően a fizika törvényei szerint, ballisztikus pályán, irányítás nélkül repül. Még egy esetleges távirányítású ejtőernyő nyitás sem igazi manőver, hiszen a repülési irány ezzel sem befolyásolható.

Mindezzel együtt a vízrakéta kilövésnél – főleg nagyobb teljesítményű vízrakéta esetén – az előzőekben írtakon túl repülésbiztonsági szempontból is maximális gondossággal kell eljárni.

A kilövés előtt minden esetben meg kell győződni,
hogy a közelben nincs-e a légtérben alacsonyan szálló légijármű
(pl. helikopter, mezőgazdasági repülőgép)!
Ha van, akkor a kilövés halasztandó, a rakéta lefúvatandó!

Következő poszt: Vízrakéta: rakétatest kialakítása